A féltékenység a legjobb kapcsolatot is megmérgezi

Kapcsolataink törékenyek, sokkal jobban annál, mint ahogy azt néha gondolnánk. Sokszor észre sem vesszük, hogy a féltékenység éket ver közénk és az általunk szeretett személy közé. Amit sokan nem vesznek figyelembe, hogy ez a zöldszemű szörnyeteg nemcsak a párkapcsolataink esetében lehet mérgező, hanem bármilyen élethelyzetben. Ha jobban belegondolunk, az élet minden területén felbukkan előbb-utóbb és legtöbbször tényleg csak rajtunk múlik, hogy mennyire engedjük elszabadulni.

A féltékenység, amennyiben nem tartjuk kordában, barátságokat, munkakapcsolatokat és házasságokat tehet tönkre. Pontosan a sajátságos természete miatt, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben, ez az érzés nem a túlzott szeretetről szól, hanem a birtoklási vágyról, a bizalmatlanságról és az önzőségről. Egészséges mértékben a féltékenység nem feltétlen jelent óriási vagy épp kezelhetetlen problémát, hiszen ilyenkor nem válik a mindennapok részévé. Ám ha elszabadul, akkor nagyon nehéz megregulázni és ha nem vigyázunk, hatalmas károkat okozhat.

A legnagyobb problémát sokszor az okozza, hogy nem is vagyunk tisztában azzal, milyen okok váltják ki ezeket az érzéseket. A legtöbbször ugyanis a félelem az, ami az egész mozgatórugója, ezt pedig a saját magunkkal szemben érzett bizonytalanságunk okozza. Irigykedünk és megingathatónak érezzük a saját helyzetünket, ha a barátunk mással is sok időt tölt vagy a szerelmünk aktív szociális életet él. Sokszor nincs is szükség különösebb okra ahhoz, hogy ez a marcangoló gondolat szöget üssön a fejünkben, egyszerűen csak a félelem az, ami az egészet elindítja.

Rettegünk attól, hogy elhagynak, találnak nálunk jobbat, legyen szó a munkahelyről vagy a házasságunkról. Ahogy azonban oly sok más esetben, a félelem ezúttal is káros, hiszen tárgya egy olyan dolog, ami csak a mi fejünkben létezik. Ez ellen persze nem könnyű tenni, ám kellő önismerettel hatalmas fejlődést lehet elérni. Meg kell találni a saját lelki békénket ahhoz, hogy a kapcsolataink egészségesek lehessenek.