A Mitsubishi felni méreteinek a feliratozása

A keréktárcsa méretekkel is meg kell ismerkedniük azoknak, akik egy új szett megvételére adták a fejüket. Ha például a Mitsubishi felni oldalsó részén az látható, hogy 8Jx17 H2 ET15, akkor egy hozzáértő személy pontosan tudja, hogy mi, mire utal. Aki pedig nem, az most megismerheti ezeknek a jelentését.
Ennél a kódnál az első szám a szélességre utal, a második az átmérőt jelenti, az ET pedig a középsík eltolást. A J helyett gyakran más betű szerepel, de ez a helyzet a H2 esetében is. A Mitsubishi felni és a gumi illeszkedési, illetve szerelési profiljára utalnak ezek. Szerencsére ezzel csak nagyon ritkán kell foglalkozni.

Az osztókört 4×100, 5×112 stílusban adják meg. A csavarok száma után az átmérő következik, természetesen milliméterben. A középfurat pedig hasonlóképpen szerepel. Ha valaki tudja a méreteket és kiválasztotta a stílust, gyakran azzal a kérdéssel fordul a szakemberekhez, hogy milyen méretűt érdemes választani a magyar utakra?
A tapasztaltabbak szerint, a legideálisabb a kisebb Mitsubishi felni. Lehet, hogy a német vagy osztrák autópályákon és úgy általában az utakon beválik egy nagyobb tárcsa, de az biztos, hogy itthon a legbiztonságosabb választás az úgynevezett kisfelnizés.

A Toyota Yaris lemezfelni kisebb változata

Felniátmérőben egy modern autónál nem igazán éri meg feljebb lépni a legkisebb szükségesnél. Lehet, hogy egy régebbi típusú, 70-es gumikon guruló verdánál el lehet gondolkozni egy nagyobb Toyota Yaris lemezfelni fajtán, de csakis akkor, ha fontosabb a közvetlen kormányzási élmény, mint a kényelem.
Az egyetlen kikezdhetetlen érv a nagyobb Mitsubishi felni mellett a féktuninggal kapcsolatos. Gyakran a nagyobb féktárcsa és féknyereg megköveteli a nagyobb kereket. Ekkor, ha tetszik, ha nem, csakis a nagyobb átmérőjű Toyota Yaris lemezfelni jöhet szóba.
De pontosan mi a helyzet a szélességet tekintve? Nos, itt már egyből más a helyzet, főleg azért, mert annyira kevés negatívuma van a Toyota Yaris lemezfelni úgymond hízlalásának, hogy még a szakértők sem beszélnek róla. Legrosszabb esetben is csak azzal kell számolni, hogy nem fér fel a hólánc a kerékre.