Az alul- és túlműködő pajzsmirigy hajhullást okozhat

Ha hajritkulást vagy fokozott hajvesztést észlel, érdemes lehet időpontot kérnie az orvosától. Nézzük meg közelebbről a pajzsmirigy hajhullás közötti összefüggést, hiszen ennek a sokaknak szinte ismeretlen szervnek a helytelen működése eredményezheti a legfurcsább tüneteket. A hajvesztést több tényező is befolyásolhatja: a genetika, a nem és az életkor. A fürtök egészségére közvetlenül kihat az életmód is. Amennyiben hosszú távú vagy krónikus hajvesztésben szenvedünk, annak orvosi okai is lehetnek.

Ha komoly változásokat észlelünk a hajunk növekedésében és szerkezetében, itt az ideje, hogy jobban odafigyeljünk az egészségünkre. A túl- vagy alulműködő pajzsmirigy hajhullást okozhat, ami általában néhány hónappal a tünetek megjelenése után kezdődik. Ha a pajzsmirigy aktivitása károsodik, ami stressz, diéta vagy hormonális egyensúlyhiány következtében fordulhat elő, a haj növekedése lelassulhat vagy rendszertelenné válhat. Ezért a zavart pajzsmirigy hajhullás összefüggés tisztázása érdekében, ajánlott orvoshoz fordulni.

A stressz vezet a kopaszodás okai között

Sok kutatás kimutatta, hogy a hajhullás egyik valószínű okozója a stressz. A súlyos stresszhelyzetek ugyanis fokozott hajvesztést idézhetnek elő. Súlyos hajhullást észlelt? Akkor menjen vissza a gondolataiban 3-6 hónapot, hogy a kopaszodás okai a felszínre kerülhessenek! Próbáljon meg visszaemlékezni, hogy stresszes volt-e az élete akkoriban? Ez lehet érzelmi vagy fizikai stressz, de akár mindkettő egyszerre.

Számos tanulmány utal arra, hogy a betegség, műtét okozta vagy az érzelmi stressz, amit például egy szerettünk elvesztése után tapasztalunk, gyakran szerepelt a kopaszodás okai között. Stressz hatására a szőrtüszők idő előtt átmehetnek a növekedési fázisból a nyugalmi, majd a hajhullási fázisba. Ez a harmadik fázis 3-6 hónappal a nehéz időszak után következhet be. Ha tehát hajhullást tapasztal és néhány hónappal korábban jelentős változás történt az életében, a kapcsolat nyilvánvaló. Sok esetben azonban nehéz azonosítani a kopaszodás okait. Fontos, hogy a lehető leghamarabb cselekedjen, amint észreveszi a hajhullás első jeleit!