Az energetikai tanúsítvány ára sem kérdéses most már

Azokkal a dolgokkal kapcsolatosan, amik egy építkezés, vagy épp lakás eladás során felmerülnek, már eleve védekező állásba húzom magamat, mert azt tapasztaltam az utóbbi időben, hogy nagyon el vannak szállva az árak. Kicsit olyan, mint mikor elhangzik a mágikus „esküvő” szó, és egyből minden kétszer-háromszor annyiba kerül, mint egyébként kerülhetne.

Pozitív csalódás volt számomra, hogy amikor az energetikai tanúsítvány ára kerül szóba, akkor mégsem kell annyira megrettennem.

Az e-tanusitas.eu energetikai tanúsítványok készítésével foglalkozik, valamint ingatlanok értékbecslését is végzik. Előbbiről egy teljes ár lista áll rendelkezésre a weboldalukon, szóval aki igazán utána szeretne menni a témának, mielőtt szolgáltatót választ, annak ez egy remek lehetőség. Az energetikai tanúsítvány ára annak függvényében van feltüntetve, hogy mekkora a vizsgálandó ingatlan alapterülete és hogy hol is van pontosan – Budapesten belül, vagy valahol a vidéki régióban.

Aki megkeresi ezt a céget először egy telefonos adatfelvételen esik át, ahol minden fontosabb információ szóba kerül az ingatlannal, a felmérés menetével és az előkészítő lépésekkel kapcsolatosan. Igen, mert vannak olyan feladatok, amikkel az igénylő is segítheti a helyszíni felmérést végző szakember munkáját. Ilyen tipikusan a műszaki dokumentációk előkészítése. A tanúsítványhoz mindenképpen szükség lesz a helyrajzi számra, valamint lehetőség szerint minden további meglévő tervre és alaprajzra. Ha ezek kéznél vannak a szakértő érkezésekor, a munkája sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz.

Csak hogy néhány számot is említsek, egy energetikai tanúsítvány a fővárosban családi háznál 30 000 Ft körül mozog, lakásnál pedig ezalatt az összeg alatt marad minden budapesti esetben. A négyzetméter, illetve az ingatlan címe szerinti konkrétumokat a weboldalon találhatjátok meg.