Buteyko légzési technika

A Buteyko légzési technika egy sor olyan technika és eszköz, amelyek célja a légzési problémákkal küzdő emberek segítése, a légzés kijavításának és orvoslásának megtanulása. A Buteyko online tréningsorozat során megtanulható, hogyan kell „kevesebbet lélegezni”, miközben továbbra is általános egészségi állapotra és jó közérzetre koncentrál. Ezt a módszert alkalmazza az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) is 2007 óta arra, hogy megtanítsa az asztmatikus tünetekkel vagy légzési problémákkal küzdőket  tüneteik kordában tartására. Különösen hasznos asztmában, szénanáthában, rossz alvási minőségben vagy alvási apnoében szenvedőknél. A Buteyko légzés más súlyos légzőszervi állapotok esetén is fantasztikus, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a hiperventiláció, vagy a hörghurut és tüdőtágulás.

Hogyan működik az online Buteyko tréning?

Az első alkalom előtt a tréner egy kérdőív segítségével fel fogja mérni általános egészségi állapotát és közérzetét, hogy segítsen megállapítani, hogy ez a technika segíthet-e Önnek. A Buteyko online tréningsorozat 5 hétig tart, ezeken a részt vevők megtanulják és gyakorolják a Buteyko légzési technikákat, valamint a házi feladatokkal elősegítik az otthoni gyakorlást az alkalmak között. Minden következő hét az agy tanulására és változásra való képességére épít (neuroplaszticitás), miközben a légzés megváltozik és alkalmazkodik az új ritmushoz. A Buteyko tréning során a következőkkel találkoznak a résztvevők:

  • Hogyan lélegezzünk az orron keresztül – bár ez egyszerűen hangzik, ez egy olyan technika, amely még sokaknak okoz meglepetést!
  • Nyugodt légzés –  hogyan kell lassítani és irányítani a légzést.
  • A kontroll szünet – ez egy egyszerű légzésteszt, amely visszajelzést ad a jelenlegi egészségi állapotról.
  • Korlátozott szájlégzés – a szájon át történő légzés gyakran csak rossz szokás – a Buteyko technika megmutatja, hogyan kell az orrdugulást megszüntetni a lélegzet visszatartásával, az agy átképzésével, hogy helyesen lélegezzen.
  • A köhögés leállítása – kíméletes technikák a légzés ellenőrzésére és a köhögés vagy a teljes asztmás roham leállítására.

Nemcsak felnőttek, de gyermekek számára is hasznos az online Buteyko tréning. A helyes légzést ők egy a számukra kidolgozott, játékos formában sajátíthatják el.  A Buteyko módszerrel lecsökkentő a gyermekek asztmás problémái illetve a szükséges gyógyszerek mennyisége is. Természetesen a gyógyszer mennyiségét minden esetben csak orvosi felügyelet mellett lehet csökkenteni, ezért érdemes orvosunkat is tájékoztatni.