Fotózással és média designnal indítottak a tehetséggondozó műhely diákjai

Középiskolás diákok kóstolhattak bele a fotózás és a média design világába szombaton a MOME-n, ugyanis ellindult az Oktatásért Közalapítvány támogatásával a MOME line Design Tehetséggondozó Műhelye 11. és 12. évfolyamos középiskolások számára. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a házigazdája annak a workshop-sorozatnak, ahol a fiatalok kipróbálhatják magukat a design különféle területein: grafika-animáció, média-fotó, divat-ékszer és építészet-szilikáttervezés témakörökben. Fiatal tervezők és oktatók segítenek a jelentkezőknek, hogy megismerjék az alkotómunka során használt eszközöket és a  tervezői gondolkodást.

A MOME line partnere a Design Tehetséggondozó Műhely szervezésében és lebonyolításában a DEMO, azaz Design és Egészség Modell. A 2007-ben, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóiból alakult csapat célja a vizuális és tárgykultúra megismertetése és népszerűsítése az általános iskolás kortól az egyetemi oktatásig bezárólag az Egyetem értékrendjének és vállalt küldetésének megfelelően. Emellett arra is törekszenek, hogy a gyermekprogramokon keresztül, preventív céllal megismertessék a kicsikkel-nagyokkal az egészséges életmód előnyeit, így a tehetségondozó műhely programja és a jelentkezők kiválasztása is ebben a szellemiségben valósult meg. A workshopokra áprilisban és májusban szombati napokon kerül sor a MOME műhelyeiben.

Az első alkalommal Turós Balázs fotó szakos hallgató adta ki a feladatokat a Tehetséggondozó Műhely diákjainak:

„A workshopon 4X5″-es műszaki kamerával készítettünk portrékat az egyetem műtermében. Utána saját kezűleg laboráltuk a negatívokat. A műszaki kamera adta lehetőségeket kihasználva, megváltoztattuk az objektív és a filmsík párhuzamos állását, ezáltal megváltoztattuk az élesség tengelyét, így jöhettek létre ezek a furcsa hatású képek, amiken csak a szemeken van az
élesség.”

A nap második felében pedig a média design szakmai fortélyait mutattuk meg  Varga Máté segítségével.

A Design Tehetséggondozó Műhely a MOME line és a DEMO Tábor szervezésében, az Oktatási Közalapítvány, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Nemzeti Tehetség Program, az NSZFI és a NEFMI támogatásával valósul meg.