Ma indul a Wood Fesztivál

A teljes sajtóanyag letölthető innen: Wood_Fesztival_sajto.zip

Augusztus 24-én indul az első magyar Wood Fesztivál, ahol négy fiatal, kreatív hallgatókból álló csapat egyenként egy kilométer fenyőlécből tervez meg és hoz létre egy komplex, összecsukható vagy szétszerelhető szobrot.

Bár a szervezőket megihlető dán rendezvény, amelyre tavaly a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves diákjai részvételi jogot nyertek, idén pénzhiány miatt elmarad, a Csongrádi Művésztelepen mégis megrendezésre kerül a magyar Wood Fesztivál.

A hallgatóknak meghirdetett alkotóhét egyszerre szól a fa sokoldalú, kreatív felhasználásáról és az installációk, szobrok meghatározott feltételek között létrehozható végtelen számú formai variációjáról. Mindezen túl a Wood Fesztivál a közreműködő intézmények (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, MOME, Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet) közötti együttműködés és kommunikáció fontos része kíván lenni, hiszen az ehhez hasonló projektek során nélkülözhetetlen az egyes területek kollaborációja.

Az egyhetes alkotótáborban négy csapatvezető irányítása alatt összesen húsz hallgató vesz részt az építészet és a terméktervezés területeiről. Hasonlóan a tavalyi dán Woodfestival játékszabályaihoz, itthon is minden csapat egy-egy kilométer 4×4 cm keresztmetszetű fenyőlécből tervezi meg és hozza létre a saját szobrát vagy installációját A faanyagot Közép-Európa vezető fakereskedelmi vállalata, a JAF Holz Ungarn Kft. biztosítja; a vállalat a Wood Fesztivállal ünnepli magyarországi működésének 10. évfordulóját. A táborozás feltételeit pedig az NKA és a Csongrádi Építészkamara biztosította.

A Huszár András, Losonczi Áron és Pozsár Péter építész-csapatvezetők által képviselt design szemlélet mellett a képzőművészet is fontos inspiráció a résztvevők számára, így az egyik csapatot a Képzőművészeti Egyetem frissdiplomás tehetsége, Szőke Gábor Miklós vezeti. Némi nehezítést jelent, hogy a szervezők egy új kihívással bővítették az eredeti kiírást: a végeredménynek a csomópontoknál összecsukhatónak és/vagy szétszerelhetőnek kell lennie. Ez a tervezői szemlélet próbára tétele mellett azért is fontos, mert az így szállíthatóvá tett alkotások kiállíthatóak lesznek a Design Hét budapesti rendezvényén is.

Kapcsolódó tartalmak:

• A Wood Fesztivál kurátora Pozsár Péter építész, az Újirány Csoport tagja és a MOME DLA hallgatója. A vele készült interjút és további tartalmakat a www.ilovewood.hu-n olvashatnak.
link: http://www.ilovewood.hu/i-love-wood-exkluziv-pozsar-peter-a-wood-fesztival-kuratora/#more-533
• Szőke Gábor Miklós honlapja: www.tikito.com
• A szervező honlapján elérhető cikkek a Wood Fesztiválról: http://momeline.hu/tag/wood-fesztival
• A dán Woodfestival honlapja: http://www.wood-works.dk/woodworks/in-english/

Képanyagot az alábbi linkekről tölthet le:

• Woodfestival 2009 Copenhagen: http://www.flickr.com/photos/bsr_dk/3820382129/ és http://wood-works.dk/woodworks/inspiration/
• A MOME hallgatóinak tavalyi pályamunkái: http://www.flickr.com/photos/momeline/4799266408/

Támogatóink, médiapartnereink:

Nemzeti Kulturális Alap, I Love Wood, JAF Holz Ungarn Kft., Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Simándi Bird & Bird Ügyvédi Iroda.

Építészfórum, Inspiral.hu, Interieur Magazin, hg.hu, pos1t1on BLOG

Cimkék: ,

Hozzászólások: Nincs komment