Többfunkciós eszköz terve lett az első a Pfizer Workshopon

Kedden a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen összegyűlt a Pfizer által támogatott tárgytervezési workshopunk öt csapata, hogy a szakmai zsűri előtt prezentálják a műhelymunka eredményét. A betegszervezeteknél tett látogatások, valamint a tervező tanárokkal (Policsányi István és Nagy Zoltán Csongor) való konzultáció a kezdeti ötleteket kész terméktervekké fejlesztették.

Öttagú zsűri értékelte a bemutatott munkákat: Dr. Fabó Tibor a Pfizer Kft. orvosigazgatója, Koós Pál a MOME Design Intézetének igazgatóhelyettese, Bakos Maxim a MOME line ügyvezetője, Dr. Ortutay Judit a Magyar Reuma Betegek Egyesületének elnöke és Prof. Dr. Géher Pál döntöttek végül a győztesről.

A workshopon folyó munkáról már korábban beszámoltunk, azóta viszont a csapatok minden részletet alaposan kidolgoztak és elkészítették a tárgyak 3D-modelljeit is. Grafikai feladatokat is meg kellett oldaniuk a formatervezőknek, nemcsak a saját termékük plakátja és a prezentáció igényessége volt a fontos, hanem akadt, aki már a jövőbeli csomagolásra is kínált alternatívát.

Első helyezett: Handy Grip – Bálint Gábor, Söjtöry Szabolcs és Szabó Ede


A három másodéves formatervező egy olyan eszközrendszerré is fejleszthető tárgyegyüttes tervét mutatta be, amely egy univerzális nyélből és a hozzá csatlakoztatható három, különböző fejből áll. Ezek mind más-más funkciót látnak el, az első fej fogásváltó, azaz az egészséges emberek számára tervezett eszközökre (seprűnyél, porszívócső, kenyérvágó kés) rögzítve olyan fogást (ún. horgasfogást) kínál, amellyel a betegek könnyebben kezelik azokat. A második fej a falba rögzítve a lakás számos pontján szolgál a nyél csatlakoztatásával biztonságos kapaszkodási lehetőségként. Harmadikként olyan fejet készítettek a tervezők a nyélhez, amely változatos méretű csavaros kupakok letekerésére alkalmas. Összességében az ergonómia, a piacképesség és a fejleszthetőség voltak azok a szempontok, amelyek alapján a zsűri ezt a munkát díjazta az 500 000 Ft-os fődíjjal.

BLOOM - Berecz András, Juhász Lajos és Bodonyi Gyula

A BLOOM ötlete azon alapszik, hogy az emberi szükségleteknek van egy általános hierarchiája, amely a viselkedésünket irányítja. Ez az eszköz több olyan funkciót egyesít, amely a betegeknek alapvető dolgokban jelent segítséget. Formára vágott alumínium váz köré öntött szilikongumiból áll maga a tárgy, amelynek az egyik végén levő hasíték a tárgyat összenyomva kinyílik. ide evőeszközök vékony nyelei csúsztathatók be. A BLOOM másik végén található kerek nyílással a PET-palackok kupakjai csavarhatók le, a kupaknyitóba mart bemélyedés pedig a leveles gyógyszerek kinyomását teszi egyszerűbbé.

Gyógyszercsomagolás – Bozzai Krisztina, Kőrös Benedek, Tompa Judit

Egészen más irányból közelítette meg a témát az elsőévesekből álló csapat: ők nem a már létező szisztémához kerestek kiegészítőt, hanem a gyógyszerek csomagolásának áttervezésével kerestek megoldást a nehezen kinyomható, szanaszét guruló apró tabletták problémájára. A betegek számára is könnyen megfogható hengeres dobozban 20-25 tabletta fér el szalagszerűen feltekerve. A tabletták itt is fóliabuborékba vannak zárva, azonban a fólia a gyógyszer felett elvékonyodik, és a szalag meghúzásakor szétszakad, így az aktuális adag pont a tenyerünkben landol.

Easy-Plug – Bányai Csaba, Budai Zsófia, Guoth Barbara és Ördögh Rita

Ma már szinte létszükséglet, hogy elektromos berendezések legyenek az otthonunkban, azonban a villásdugót kezelni (különösen deformálódott, erőtlen ujjakkal) nem egyszerű. A Handy Grip egy adapter, amely egy lenyomható fogantyú beiktatásával megnöveli az erőkart és megkönnyíti a dugó kihúzását. A tárgy mérete tudatos tervezés eredménye, hiszen a kéz mellett a legormótlanabb villásdugónak is el kell férnie benne. Mivel a Handy Gripet használat után a betegek nem veszik le a hajszárító vagy vasaló zsinórjáról, ezért a tervezők a gyártási költségek leszorítására is ügyeltek, hogy a betegek egy háztartásba akár több adaptert is meg tudjanak vásárolni.

ERGOW – Bartha Sándor, Galbács Tamás és Kovács Zoltán

Persze nincs vásárlás fizetés nélkül, és az aprópénz előhalászása szintén a precíz mozdulatokat igénylő feladatok közül való. Az ERGOW-ban egymás alatti, sínszerű rekeszekben sorakoznak a címletenként szétválogatott érmék, a kasszánál visszakapott aprót pedig egy kinyitható csúszdán át a tárca aljába ömleszthetjük, amíg nincs két nyugodt percünk, hogy betöltsük a megfelelő helyre. Rugós zárral nyílik az oldalsó rekesz, így nem kell a cipzárral sem bajlódni és a csuklópánt megakadályozza hogy óvatlanul leejtsük a műanyagból készült tárcát. Nem csak a reumatoid arthritiszes betegek számára jelenthetne segítséget egy ilyen tárgy, hanem a látássérültek is hasznát vennék, ezért a sínek oldalán Braille-írással jelölték a címleteket.

A tárgyak terveit a jövőben orvosi konferenciákon, szakmai rendezvényeken meg is lehet majd tekinteni, a győztes munka termékké fejlesztésére pedig keressük a lehetőséget.

Cimkék: , , ,

Hozzászólások: Nincs komment

The Budapest Design Meetup Vol.11

momeline - 10/11/23

The Budapest Design Meetup Vol.11

A sajtószöveget itt töltheted le.

Formatervezési Díj Special

Az évtized utolsó Budapest Design Meetupja következik, amikor visszatérünk a jól bevált helyszínünkhöz, a KINO mozihoz, ahova szeretettel várunk mindenkit. November utolsó péntek estéjén 19.00-tól a Magyar Formatervezési Díj indulói közül kiválasztott négy tervező mutatja be a megmérettetésre leadott projektjét. A két formatervezési és két grafikai témájú előadás után az augusztusban indult és azóta számos irányba kifutott Wood Fesztiválról számolnak be a szervezők. Ez az első alkalom, hogy saját munkát prezentálunk a Meetupon, így most először mi is lámpalázasak vagyunk.

Helyszín: KINO mozi (XIII. Bp., Szent István krt. 16.)
Időpont: 2010. november 26. péntek 19.00-tól

Előadók:

Siklósi Tamás – formatervezés
Katyi Ádám – tipográfia
Policsányi István – formatervezés
Borzák Márton – grafika
Kobrizsa Ádám és Pozsár Péter – MOME line

Siklósi Tamáswww.iodesign.hu
Elsőként egy járműtervezésre szakosodott designert ajánlunk a közönség figyelmébe, aki már egyetemi évei alatt a Mercedes és a General Motors tervezőinek keze alá dolgozott. Előadásában a 35 éve szunnyadó Pannónia motormárkát újjáélesztő Pannónia BOL D’OR motor tervezését és az 55 darabosra tervezett széria prototípusának születését követhetjük végig.

Katyi Ádámwww.ciladesign.com
Tótfalusi Kis Miklós kora legnagyobb európai betűmetszőjének számított, akinek antikvája, a Tótfalusi Sans Serif kalandos történetével gyorsan meghódítja a tipográfiára érzékeny szíveket. Katyi Ádám ebből a fontból kiindulva hozta létre saját modern, jól olvasható betűjét. Különböző felhasználási területeken jelenítette meg a betűtípust, a hagyományos betűmetszési- és a modern technikákat is felhasználva. Előadásában bemutatja a legendát megújító tervezői szemléletét, módszereit. A nézők bepillanthatnak a tervezés titkos részleteibe és ígéretet kaptunk egy kis meglepetésre is.

Policsányi Istvánwww.ember.cc
A Balatonon 50 éve megoldatlan probléma egy középkategóriás utasszállító hajótípus kialakítása. A felmerülő problémák összetettek, és lokálisak. Policsányi István ipari formatervező gondolt egyet, és alapos vizsgálatok után javaslati tervet dolgozott ki a témára. A projektben az ipari formatervezés lendületes, kreatív stratégiai gondolkodása ötvöződött, egy rendkívül kötött mérnöki világ lehetőségeivel. Izgalmas eredményt hozott a munka, az előadáson teszünk egy gyors sétát a fedélzeten.

Borzák Mártonwww.maszat.hu
Bemutatjuk a magyar grafikai szakma csodagyerekét, aki már a Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakának megkezdése előtt bekerült a MATT ( Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága) illusztris tagjai közé. Borzák Márton az OTP Junior számára készített arculatot, amelyet generatív grafikai megoldással létrehozott vizuális világ határoz meg. A tervezési folyamat mellett elmondja azt is, hogy milyen út vezetett a pályázati kiírástól a megvalósult kampányokig.

RÁADÁS: www.momeline.hu/menu/projektek/esemenyek/woodfesztival
Egy alkotótábor, ami csődbe vitte a dánokat, de Magyarországon mégis sikerült megrendezni: a Wood Fesztivál négy csapata négy monumentális alkotásával kerül a vetítővászonra, kiderül, hogy mik egy autópályán szállítható tárgy maximális méretei, mennyit bír a Gödör Klub födémje és hogy hova tűnt minden, amit a négy kilométer falécből készítettek. Pozsár Péter és Kobrizsa Ádám képekben és kisfilmekben, a keserédes részeket sem kímélve beszámol a MOME line – design műhely által nyáron szervezett Wood Fesztiválról!

A Budapest Design Meetup rendezvényeire a www.meetup.com oldalon lehet regisztrálni.

Cimkék:

Hozzászólások: Nincs komment

Megújult fekészítő tanfolyamok a MOME-ra felvételizőknek

Felvételi felkészítés a MOME-n

A sajtószöveg és a képek letölthetők itt: PreMOME_ajanlo.zip

A PreMOME szabadegyetem a tanszékekkel együttműködésben idén is indít felkészítő tanfolyamokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem BA szakjaira felvételizők számára.

A PreMOME az egyetlen előkészítő, ahol a szakirányú képzések tematikája a MOME tanszékeivel együttműködésben került kidolgozásra és a résztvevők az egyetemi első évet tudatosan megalapozó kurzusokon sajátíthatják el a szükséges ismereteket.

Az elmúlt évek oktatási- és a 2010-es egyetemi szervezeti átalakulásához igazodva az idei évtől rengeteg újítás várható a PreMOME rendszerében. Új tagokkal bővült a szabadegyetem oktatói csapata, az Intézetek által elismert oktatók és a szakmában aktív tervezők, valamint negyed-ötödéves hallgatók egymást kiegészítve komplex programot biztosítanak a jelentkezőknek. A kurzus során a PreMOME fakultatív szakmai kirándulásokat is szervez, hogy a résztvevők megismerhessék az egyetemen oktató praktizáló tervezők munkáit.

Előfordul, hogy a felvételi előkészítő során valakinek egyes területeken intenzívebb felkészítésre lenne szüksége, nekik ezért kiegészítő modulokat indítunk az egyes tanegységekből igény szerint. A hétközbeni (4×3 óra) mellett indított hétvégi (1×4 óra) kurzus lehetőséget ad a hétköznapokon elfoglalt vagy nem fővárosi diákoknak is a felkészítő igénybevételére.
A két félévet átívelő felkészítő időszakban a jelentkezők rajz, festési és mintázási gyakorlaton, valamint szakos és kreatív tervezési órákon vesznek részt. A design-és művészetelmélet szak számára elméleti felkészítőt indítunk.

Célunk, hogy a diákok minél nagyobb számban tegyenek sikeres felvételi vizsgát, és a 2 féléves folyamatos munka során megismerkedjenek az Egyetem működésével, a hallgatókkal, tanárokkal, illetve rendszeresen tájékozódjanak a MOMÉn zajló eseményekről.

A PreMOME felvételi előkészítő kurzusaira a jelentkezési határidő 2010. október 10.
Jelentkezni a www.tanfolyamok.mome.hu weboldalon keresztül lehet.

Bővebb információ:
szandra@momeline.hu
www.tanfolyamok.mome.hu
www.facebook.com/PreMOME

Cimkék: ,

Hozzászólások: Nincs komment

The Budapest Design Meetup Vol10.

momeline - 10/09/29

The Budapest Design Meetup Vol10.

A sajtóközlemény szövege letölthető itt: Budapest_Design_Meetup_vol10.doc
Design Hét special!

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum – Rotunda (VIII., Múzeum krt. 14-16.)
Időpont: 2010. október 6. szerda 19.00-21.00

Második évébe lép a Budapest Design Meetup, erre az alkalomra különleges programmal és ünnepi helyszínnel készülünk. A Design Week Special Meetupon a tavalyi év öt legfigyelemreméltóbb magyar tervezője mutatja meg nekünk azokat a projekteket, amelyekre még 2020-ban is emlékezni fogunk. Az előadók listája most valamivel hosszabb és a témák is különösen változatosak. Az este rövid ízelítővel indul, ahol DEMO Gyerektábor fellépői bizonyítják be, hogy a kreatív tervezéshez sohasem lehetünk túl fiatalok, ráadásként pedig a Finnagora által meghívott finn tervezők angol nyelvű előadásai zárják az estét.
Ezúton köszönjük partnereinknek és a Magyar Nemzeti Múzeumnak, hogy közreműködésükkel támogatják a Budapest Design Meetupot.
ELŐADÓK:

a DEMO tábor ifjú résztvevői – http://demotabor.com/

HUN
Cosovan Attila és Domokos Gáborhttp://www.gomboc.eu
Mojzes Dóra - http://doramojzes.com
Losonczi Áronhttp://litracon.hu/
Balla Viviennehttp://www.vivienneballa.com
B. Nagy Ervin, Kovács Márton, Nagy Marcihttp://patrickandtheo.com
FIN
Nina Koivisto (Soften Oy) – http://www.soften.fi
Helinä Lehtonen (Turku Design Ilmiö) – http://www.turku2011.fi/en/programme/turku-design-ilmio_en

Az előadások témája

a DEMO tábor ifjú résztvevői
A Design és Egészség Modell 2007-ben, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóiból alakult csapatának célja a vizuális és tárgykultúra megismertetése és népszerűsítése az általános iskolás kortól az egyetemi oktatásig bezárólag az Egyetem értékrendjének és vállalt küldetésének megfelelően. Emellett arra is törekszenek, hogy a gyermekprogramokon keresztül, preventív céllal megismertessék a kicsikkel-nagyokkal az egészséges életmód előnyeit. A nyári táborok alkalmával készült alkotások közül, a fotó és divat workshop-on készült terveket és munkákat, a demo-s gyerekek fogják prezentálni, valamint egy rövid videóval bemutatják a teljes tábori programot.
HUN

Cosovan Attila és Domokos Gábor
A Gömböc az első ismert homogén, konvex test melynek csak kettő (egy stabil, egy instabil) egyensúlyi helyzete van. A Gömböc létezését a XX. század egyik legnagyobb matematikusa, V. I. Arnold sejtette meg 1995-ben. A Gömböc azonban nem csupán egy híres matematikai sejtés tárgyiasult bizonyítása, hanem önmagában élő forma, jelkép. Erről a kettősségről szól az előadás, amely során bemutatják a Gömböc eredetét és néhány érdekes vonatkozását.

Mojzes Dóra
Dóri a 2011-es tavasz/nyári kollekcióról beszél, melynek inspirációja a 21. századba emelt római légiós volt. A kollekció különlegessége, hogy Dóri először dolgozott színes/mintás anyagokkal, és először készültek saját doramojzes névvel ellátott cipők is a kollekcióhoz. Emellett mesél még a mostanában történt külföldi élményeiről, pl. hogy volt bemutatója a texasi Austinban, vagy éppen most debütál a 2011-es nyári kollekció a Mercedes-Benz Fashion Week ideje alatt egy New York-i showroomban. Ha futja az időből, akkor az is kiderül, hogy miért fotózkodik Tyra Banks Dóri ruhájában.

Losonczi Áron
A Litracon pXL egy új termék a fényáteresztő beton feltalálójától, Losonczi Árontól. Az ún. „pixelbeton”-ban az eredeti Litracon-nal ellentétben nem optikai szálak, hanem egy speciális műanyag csapokból álló idom vezeti át a fényt. A termék neve a felületen szabályosan megjelenő fénypontokra, pixelekre utal az „XL” pedig a nagy elemméretet hangsúlyozza, ugyanis a Litracon pXL betonpanelek akár emeletmagasságúak is lehetnek, ami jelentősen megkönnyíti a beépítést. A pixelbetont azonban nem csak az építészetben lehet majd hasznosítani, Áron a designban rejlő lehetőségekről is szót ejt majd.

Balla Vivienn
Aki jártas a kortárs hazai divatfotózásban, az biztosan ismeri Balla Vivienn nevét, hiszen már több divattervezővel és magazinnal is készített már anyagokat, többek között az amerikai Kismet-nek. Vivi előadásának témája az új generáció, az új szépségideál. Diplomamunkája során olyan fiatalokból álló csoportokkal dolgozott, akik külsejüket a társadalmi elvárások szerint igyekeznek tökéletesre alakítani, ezzel szinte szoborszerűvé, nemtelen bábuvá alakítva magukat. Az előadás során az alábbi pontokra tér ki: a munkafolyamat felépítése, a téma aktualitása, előképek, művészet és divat kérdése a fotográfiában.

B. Nagy Ervin, Kovács Márton, Nagy Marci
A Patrick & Theo egy 6-9 éves srácoknak szóló rajzfilmsorozat, amelynek jelenleg az előkészítésén dolgoznak a fiúk. A sorozat a vad jövőben játszódik, évezredekkel az emberi civilizáció bukása, és a nagy robotháborúk után, ahol a természet visszahódította bolygónkat, és az égig érő városok helyén még magasabbra nyúló erdők állnak. A kietlen tájat hamarosan mutánsok, szörnyek, és egyéb különös lények lepték el, akiket csak legendákból, mesékből ismerhetünk. Ebben a különös és kaotikus világban, ahol a szupertechnológia, és a természeti erők kéz a kézben járnak, egy fiú és kutyája úgy döntenek, felveszik a kesztyűt, és rendet tesznek, mint az utolsó, önjelölt szuperzsaruk. A sorozatterv diplomamunkaként indult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, de az óta kinőtte magát ebből a szerepből, hiszen alkotói most tértek vissza vele a Cartoon Forum, nemzetközi animációs vásárról.

FIN

Nina Koivisto (Soften Oy)
A Soften Finnország egyik vezető vállalata, amely közterek és otthonok hangszigeteléséhez gyárt különféle akusztikai termékeket. Prezentációjában Nina fontos akusztikai tudnivalókat is megoszt a közönséggel, illetve bemutatja, hogy a Soften hatékony és innovatív termékei hogyan szelídítik meg a hangot.

Helinä Lehtonen (Turku Design Ilmiö)
Előadásában Helinä a Turku Design Phenomena-ról, egy finnországi együttműködési programról beszél. A tervezők, designerek által szervezett projekt nem egy alkalomszerű, egyszeri kooperáció, hanem a design tudatos promotálása széles körben. A közösség erejéből így aztán a kicsi, induló vállalkozások is könnyen elindulhatnak és megerősödhetnek.

http://www.turku2011.fi/en/programme/turku-design-ilmio_en

Cimkék: ,

Hozzászólások: Nincs komment

Dínó a Belvárosban

momeline - 10/09/28

Dínó a Belvárosban

A Wood Fesztivál 2010 bemutatkozik a Design Héten – sajtóanyag letölthető itt: Wood_Fesztival_D7_beharangozo.doc

Idén első alkalommal rendezte meg a MOME line – design műhely és az Újirány Építésziroda (www.ujirany.com) az első magyar Wood Fesztivált, ahol a résztvevő csapatok egy-egy kilométer fenyőlécből hoztak létre összecsukható vagy szétszerelhető szobrokat és installációkat. A Design Hét 2010 ideje alatt az itt készült legmonumentálisabb szobrot, a tizenhét méter hosszú dinoszauruszt állítjuk ki a Gödör füves területén. A szobor Szőke Gábor Miklós frissdiplomás képzőművész (www.tikito.com) és csapatának (Boromissza Júlia, Cserháti Csinszka, Debreczeni Péter, Nagy Anna) munkája. A Művésztelepen készült további installációkat október 6-ától a Ligno Novum szakvásáron láthatják az érdeklődők.

Az egyes csapatok alkotásai és névsora:

1. csapat
Csapatvezető: Huszár Andris – építész
Csapattagok: Babos Annamária, Hindy Dorka, Lukács Zsófia, Vass-Eysen Áron

2. csapat
Csapatvezető: Losonczi Áron – építész, az üvegbeton feltalálója
Csapattagok: Gulyás Brigitta, Ferth Tímea, Macsuga Eszter, Pataki Attila


3. csapat
Csapatvezető: Pozsár Péter – építész
Csapattagok: Koltai Szandra, Molnár Zoé, Ordasi Ágnes, Szalai Csaba, Szathmáry Bernadett

4. csapat
Csapatvezető: Szőke Gábor Miklós – szobrász
Csapattagok: Boromissza Júlia, Cserháti Csinszka, Debreczeni Péter, Nagy Anna

Három egyetem (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet) hallgatói vegyes csapatokat alkotva csapatvezető segítsége mellett dolgoztak egy hétig az építészeti és képzőművészeti szempontból egyaránt érdekes formákon, amelyek mindegyike kötődött valamilyen formában az inspirációt és táborhelyet egyaránt nyújtó Csongrádi Művésztelep környezetéhez.
Varsányi Tibor, a faanyagot biztosító Jaf Holz Ungarn Kft ügyvezetője így nyilatkozott a Wood Fesztiválról:

“Fontos, hogy az építészek, designerek és képzőművészek új generációja visszataláljon a fához mint anyaghoz. Hiszek abban, hogy a fával való közvetlen kapcsolat – a saját kezű kivitelezés – közelebb hozza az anyagot a kreatív tervezőkhöz. Mi úgy gondoljuk, hogy a szakmai igényesség nemcsak az ötletek szintjén, de a megvalósítás során is nagy elismerést kíván.”

A kiállítás megnyitója 2010. október 1-jén pénteken, 17:00-kor a Gödör füves területén lesz, ahol beszámolunk a Wood Fesztivál további terveiről is. A megnyitóra mindenkit szeretettel várunk.

Végül következzen egy kis videós ízelítő az alkotóhét izgalmaiból és egy interjúvideó a fesztivál kurátorával, Pozsár Péterrel.

Cimkék: , ,

Hozzászólások: Nincs komment

Csongrádi dinoszaurusz és keljfeljancsi – véget ért a Wood Fesztivál

A sajtószöveg és a képek letöltéséhez kattintson ide: wood_fesztival_osszefoglalo.zip

Vasárnap jó hangulatban ért véget az első magyar Wood Fesztivál, ahol a helyszínre szállított fenyőléc az utolsó centiig elfogyott. Nemcsak a kiírásban szereplő négy installáció készült el, hanem további szerkezeti kísérletekre és egy fából készített Újirány-logóra is maradt a JAF Holz által felajánlott négy kilométer nyersanyagból. Az a néhány leeső darab, ami pedig hulladékként végezte volna, az az utolsó este a tábortűz körül csevegőket tartotta melegen.

Három egyetem (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet) hallgatói vegyes csapatokat alkotva csapatvezető segítsége mellett dolgoztak egy hétig az építészeti és képzőművészeti szempontból egyaránt érdekes formákon, amelyek mindegyike kötődött valamilyen formában az inspirációt és táborhelyet egyaránt nyújtó Csongrádi Művésztelep környezetéhez.

Pozsár Péter csapata az 1000 méter lécet hosszabb-rövidebb darabokra fűrészelve az egyik fiatal fa lombkoronájába épített fészket. Ez aztán megszakítás nélkül a környező tereptárgyak közt kígyózva végül egy négyszögletes barlangba torkollik, példázva ezzel a házak két archetípusát. Érdekes megoldást választottak a szerkezet rögzítésére is, a csavarok helyett az egyes fadarabok végeibe fúrt lyukaknál fogva madzaggal csomózták össze.
Csapattagok: Koltai Szandra, Szalai Csaba, Molnár Zoé, Szathmáry Bernadett, Ordasi Ágnes

Huszár Andris spontán helyett inkább virtuóz csapata egy háromméteres tojás alakú szerkezetet készített, amely homokzsákokkal megpakolva a keljfeljancsihoz hasonlóan fog újra és újra visszabillenni eredeti helyzetébe bármilyen lendületes kitérés után is.
Csapattagok: Hindy Dorka, Lukács Zsófia, Babos Annamária, Vass-Eysen Áron

A legrizikósabb kísérleteket stílszerűen Losonczi Áron építész és feltaláló vezényelte le: az eredeti hosszúságában meghagyott fenyőléceket minél magasabbra nyújtóztató, több emeletnyi konstrukció mellett külön egy nagy távolságokat áthidalni képes négyzetrácsos szerkezetet is készítettek, amelynek teherbírását végül a helyszínen ki is próbálták.
Csapattagok: Macsuga Eszter, Gulyás Brigitta, Ferth Tímea, Pataki Attila

Elmondhatjuk viszont, hogy a helyszínen járó kibicek és gyerekek egyöntetűen Szőke Gábor Miklós csapatának tizenhétméteres dínóját zárták a szívükbe. A békés növényevőt egy kisebb makett alapján, a változatos hosszúságú léceket spontán módon egymáshoz csavarozva alig három nap alatt valósították meg a csapattagok. A fej és a farok a törzsről leszerelhető, így a többi installációval együtt ezt a munkát is viszontláthatjuk a designhéten.
Csapattagok: Debreczeni Péter, Boromissza Júlia, Cserháti Csinszka, Nagy Anna

A Wood Fesztivált a MOME line – design műhely és az Újirány Építésziroda szervezte.
MOME line – design műhely: www.momeline.hu
Újirány Építésziroda: www.ujirany.com

Támogatóink:

NKA, I Love WoodJAF Holz Ungarn Kft., Moholy-Nagy Művészeti EgyetemSimándi Bird&Bird Ügyvédi Iroda

Az alábbi képek a Flickr oldaláról szabadon letöltehtőek:

Cimkék: ,

Hozzászólások: Nincs komment

Ma indul a Wood Fesztivál

momeline - 10/08/24

Ma indul a Wood Fesztivál

A teljes sajtóanyag letölthető innen: Wood_Fesztival_sajto.zip

Augusztus 24-én indul az első magyar Wood Fesztivál, ahol négy fiatal, kreatív hallgatókból álló csapat egyenként egy kilométer fenyőlécből tervez meg és hoz létre egy komplex, összecsukható vagy szétszerelhető szobrot.

Bár a szervezőket megihlető dán rendezvény, amelyre tavaly a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves diákjai részvételi jogot nyertek, idén pénzhiány miatt elmarad, a Csongrádi Művésztelepen mégis megrendezésre kerül a magyar Wood Fesztivál.

A hallgatóknak meghirdetett alkotóhét egyszerre szól a fa sokoldalú, kreatív felhasználásáról és az installációk, szobrok meghatározott feltételek között létrehozható végtelen számú formai variációjáról. Mindezen túl a Wood Fesztivál a közreműködő intézmények (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, MOME, Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet) közötti együttműködés és kommunikáció fontos része kíván lenni, hiszen az ehhez hasonló projektek során nélkülözhetetlen az egyes területek kollaborációja.

Az egyhetes alkotótáborban négy csapatvezető irányítása alatt összesen húsz hallgató vesz részt az építészet és a terméktervezés területeiről. Hasonlóan a tavalyi dán Woodfestival játékszabályaihoz, itthon is minden csapat egy-egy kilométer 4×4 cm keresztmetszetű fenyőlécből tervezi meg és hozza létre a saját szobrát vagy installációját A faanyagot Közép-Európa vezető fakereskedelmi vállalata, a JAF Holz Ungarn Kft. biztosítja; a vállalat a Wood Fesztivállal ünnepli magyarországi működésének 10. évfordulóját. A táborozás feltételeit pedig az NKA és a Csongrádi Építészkamara biztosította.

A Huszár András, Losonczi Áron és Pozsár Péter építész-csapatvezetők által képviselt design szemlélet mellett a képzőművészet is fontos inspiráció a résztvevők számára, így az egyik csapatot a Képzőművészeti Egyetem frissdiplomás tehetsége, Szőke Gábor Miklós vezeti. Némi nehezítést jelent, hogy a szervezők egy új kihívással bővítették az eredeti kiírást: a végeredménynek a csomópontoknál összecsukhatónak és/vagy szétszerelhetőnek kell lennie. Ez a tervezői szemlélet próbára tétele mellett azért is fontos, mert az így szállíthatóvá tett alkotások kiállíthatóak lesznek a Design Hét budapesti rendezvényén is.

Kapcsolódó tartalmak:

• A Wood Fesztivál kurátora Pozsár Péter építész, az Újirány Csoport tagja és a MOME DLA hallgatója. A vele készült interjút és további tartalmakat a www.ilovewood.hu-n olvashatnak.
link: http://www.ilovewood.hu/i-love-wood-exkluziv-pozsar-peter-a-wood-fesztival-kuratora/#more-533
• Szőke Gábor Miklós honlapja: www.tikito.com
• A szervező honlapján elérhető cikkek a Wood Fesztiválról: http://momeline.hu/tag/wood-fesztival
• A dán Woodfestival honlapja: http://www.wood-works.dk/woodworks/in-english/

Képanyagot az alábbi linkekről tölthet le:

• Woodfestival 2009 Copenhagen: http://www.flickr.com/photos/bsr_dk/3820382129/ és http://wood-works.dk/woodworks/inspiration/
• A MOME hallgatóinak tavalyi pályamunkái: http://www.flickr.com/photos/momeline/4799266408/

Támogatóink, médiapartnereink:

Nemzeti Kulturális Alap, I Love Wood, JAF Holz Ungarn Kft., Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Simándi Bird & Bird Ügyvédi Iroda.

Építészfórum, Inspiral.hu, Interieur Magazin, hg.hu, pos1t1on BLOG

Cimkék: ,

Hozzászólások: Nincs komment

lezárult az Euro Mini Storage pályázata

Május közepén kiírt alkotói pályázatunkra a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem volt és jelenlegi diákjai több mint ötven művet neveztek, amelyből a zsűri hét munkát választott ki megvalósításra. Külön örültünk annak, hogy nemcsak a grafika szakos hallgatók mérettették meg magukat, hanem több területről (textil és videó szakról, animációról és az építész tanszékről) is neveztek különböző pályamunkákkal. A tervezők – akik saját kezűleg készítették el a végleges alkotásokat is – 2010. július 8-án 9.00-kor kezdtek hozzá a raktárkapuk festéséhez.A csapatban egyaránt voltak a street artban gyakorlottak és teljesen kezdők is, a rendelkezésre álló 6 óra alatt pedig mindenki sikeresen befejezte a munkát.

A sajtótájékoztató után Danu M. Temelie, az Euro Mini Storage ügyvezető igazgatója hirdette ki az eredményeket. Első helyen Ferth Tímea ’Őrzők’ című munkája végzett, amely egy alvó nőt és az álmát őrző apró lényeket ábrázolja. Milnarics Máté hatalmas szemgolyót ábrázoló grafikája a második, Orosz Richárd ’Bújós’ munkaícímű, összegömbölyödött alakot megjelenítő alkotása pedig a harmadik helyen végzett.Külön elismerésben részesítetette a zsűri Farkas Zsófia ‘Macska’ című pályázatát, amely így utólag felkerülhetett a megvalósításra kiválasztott tervek közé, Zsófi várhatóan a következő héten festi fel az általa tervezett grafikát.

A pályázatot kiíró cég a díjazottak ösztöndíja mellett minden kiválasztott alkotó munkadíját is állja.

A hallgatókat segítő MOME line – design műhely és a miniraktárkat bérbeadó cég által kiválasztott hét versenyművet csütörtök estétől bárki megtekintheti az Euro Mini a forgalmas M5-ös autópálya budapesti kivezető szakaszánál álló épületének nagyméretű raktárkapuin.

Sajtószöveg letölthető itt: EMS_sajto_20100712.doc

Képek:
a döntős pályázatok –


werkfotók – http://www.flickr.com/photos/momeline/sets/72157624450812994/
werkfotók – http://www.flickr.com/photos/50891294@N02/4774101359/
Videó:

Cimkék: , ,

Hozzászólások: Nincs komment

MOME line a múzeumok majálisán!

A programok helyszíne, időpontja:

2010. május 15-16. reggel 9-től sötétedésig
Magyar Nemzeti Múzeum
majalis.hu

DEMO workshop: Múzeumkert
Animációs vetítés: díszterem (II. emelet)
MOME stand (powered by MOME line): Múzeumkert

A sajtóanyag letölthető itt:  MOME_line_a_majalison.doc

A DEMO, vagyis Design és Egészség Modell csapatának foglalkozásaival az iskolás korosztályt vonja be kreatív feladatokba, amelyek során a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzett hallgatói  rávezetik a kicsiket az egészséges életmód fontosságára és a jókedvű alkotás örömére.

Eközben a múzeumépületben animációs vetítés várja a kíváncsiskodókat, két blokkra osztva. Az első, folyamatosan játszott 30 perces blokkban az egyszervolt.hu gyerekvers-filmjei kerülnek vászonra, amelyek a kortárs gyerekirodalmat ötvözik a MOME-s hallgatók által létrehozott humoros és életteli képi világgal. A másik félórás vetítésblokkban az animáció szakos diplomafilmek veszik át a stafétát – az izmos királylányok és a különleges, végtelenített történetek már a nagyobbak figyelmét is lekötik.

Nincsen igazi majális vásár nélkül, és ha valaki igazi kincsekre vadászik, azt a MOME standja várja, ahol az érdeklődők olyan kuriózumokra bukkanhatnak, mint a papírnyaklánc, a préselt, újrahasznosított szatyrokból készült táskák, a molinóból készített fülbevalók, design képeslapok, matricák, kitűzők, és egy igazi meglepetés: a titokzatos ‘bug’ testékszer, ami vadonatúj innováció, és itt kapható majd először. Aki itt válogat, az biztosan megtalálja a szívének legkedvesebb apróbb-nagyobb tárgyat.

A MOME line programjai a magyar tervezők változatos, szerethető és élményekkel teli világát kínálják a majális látogatóinak, azzal a céllal, hogy minél több ember fedezhesse fel a jó design fontosságát.

Cimkék: ,

Hozzászólások: Nincs komment

momeline.hu

momeline - 10/04/8

momeline.hu

Elindult a MOME line – design műhely honlapja, ahol a diákoknak, oktatóknak, a sajtónak és az üzleti szféra képviselőinek mutatkozunk be. A hogyanokról és miértekről összeállítottunk egy sajtóanyagot, amit innen tölthetsz le.

Sajtóanyag – MOME line (zip fájl)

A zip mappa az alábbi tartalmakat fogja össze:

Online a MOME line – design műhely

A MOME line – design műhely elindította honlapját momeline.hu címen, itt számol be az aktuálisan futó projektekről, hírekről és eseményekről, valamint a sajtóanyagok és a diákoknak meghirdetett pályázatok is itt jelennek majd meg elsőként. Az oldal egyelőre béta verzió, a közeljövőben szépül és bővül is majd. A momeline.hu valahol az informális blog és a céges honlap között félúton helyezkedik el, a statikus információk mellett folyamatosan frissül, az egyes posztokat pedig facebookon és twitteren is meg lehet osztani.

Az oldalon a munkák típusonként vannak rendszerezve, az animációtól a formatervezésen át egészen a kategorizálhatatlan projektekig; az egyes projektek pedig fázisonként, gazdag dokumentációval egybefűzve kerülnek fel. A diákoknak szóló menüpont alatt a MOME line által kiírt pályázatokat a főoldalon pályázatfigyelő rovat egészíti ki, hogy a hallgatók minél könnyebben megtalálják a testre szabott szakmai kihívásokat.

A MOME line a pályázatok kiírásán, lebonyolításán és a projektmenedzsmenten kívül aktívan részt vesz a design kulturális és társadalmi szerepének tudatosításában, így a honlapon a hírek között helyet kapott az általuk havonta megrendezett Budapest Design Meetup és a Tilos Rádió hétfőnkénti deKULT című műsorának ajánlója is. A momeline.hu azonban nem csak a diákoknak és az érdeklődőknek szól, a honlap célja, hogy felkeltse az üzleti szféra szereplőinek érdeklődését is, hiszen a munkákból kiderül, a jó design ma már elengedhetetlen.

A MOME line – design műhely szerteágazó tevékenységével közvetítő szerepet kíván betölteni a legkülönbözőbb kezdeményezések, üzleti, művészeti vagy társadalmi célú beruházások és az alkotói erőforrások között.

Cimkék: ,

Hozzászólások: Nincs komment