Mire van szükségünk az akvárium tisztítása alatt?

Bár a halak életének megfigyelése és a napi gondozása szórakoztató, mint például az etetés, viszont a takarítás és a vízcsere nem a tulajdonosok kedvenc feladata. Az akvárium tisztítása olyan munka, amit mindenféle felhajtás nélkül el kell végezni. Az akvárium tisztításának időtartama azonban a megfelelő intézkedésekkel csökkenthető.

Ehhez hozzájárulnak még a hasznos felszerelések és tartozékok, mint mondjuk két vödör vagy tál, az egyik az édesvíznek, a másik az akváriumi víznek. Ezeknek olyan anyagból kell készülniük, ami nem lép kémiai reakcióba a tiszta vízzel. Szükség lesz még egy tálra vagy tartályra, ami az akváriumból eltávolított díszítőelemek és eszközök elhelyezésére szolgál. A fentiekhez hasonlóan, ezek semmilyen módon nem léphetnek reakcióba.

Az akvárium tisztítása során elengedhetetlen lesz egy kefe a díszítőelemek (kövek, gyökerek) tisztításához, szivacs a gyengéd pucoláshoz és egy üvegtisztító készítmény. A kisebb, közepes és nagyobb haltartók esetében bevett gyakorlat az akvárium tisztítása, ügyelve arra, hogy ne bántsuk a kíváncsi halakat, bár azok általában inkább menedéket keresnek, mint kapcsolatot a gondozójukkal. Célszerű a folyamatot az üveg algától való megtisztításával kezdeni.

A legjobb, ha ezt napközben, napfénynél vagy bekapcsolt világítás mellett végezzük. Ezután célszerű a vízkő és egyéb maradványok eltávolítása a víztükörből. A folyamatot a szűrő tisztításával kell folytatni. Az egyszerű, szivacsos szűrők nagyon gyorsan tisztíthatóak, a nagyobbakkal viszont többet kell foglalkozni. Az akvárium tisztítása utáni 24 órában nem tanácsos a halakat etetni.