Mit takar a nyugdíjbiztosítás fogalma?

Amikor a nyugdíjas évekre gondolunk, akkor legtöbben gondtalan, anyagi biztonságban töltött öregkorra asszociálunk. Sokan vannak, akik szeretnének minél több időt tölteni a családdal, mások fontosnak tartják, hogy utazzanak, és minél többet megismerjenek a világból. De vajon valóban sikerül majd megőrizni a korábbi életszínvonalat a munkával töltött évek után is? Sajnos tény, hogy már jelenleg is sok nyugdíjas képtelen megélni a nyugdíjából és a helyzet egyre romlani látszik. Bár a kormány családtámogatási rendszerével igyekszik a népesség számát és így a majdani adófizetők mennyiségét növelni, de semmi garancia nincs arra, hogy öregkorunkban megfelelő nyugdíj áll majd rendelkezésünkre.

 

Legalábbis akkor biztosan kétséges a helyzet, ha az állami nyugdíjrendszerre számítunk. Nem véletlen, hogy napjainkban egyre többen érdeklődnek az öngondoskodás, és így a nyugdíjbiztosítás iránt. S hogy mit érdemes tudni erről a lehetőségről? Az olyan oldalakon, mint a nyugdijbiztositas.com, minden szükséges információt elolvashat a nyugdíjbiztosítások működéséről. Nem csak a jövő anyagi tervezése miatt érdemes a megtakarítási forma mellett letenni a voksot, hanem az igénybe vehető adókedvezmények is igen vonzóak.

Miről is van szó az adókedvezmény kapcsán? Az évente befizetett összeg 20%-a, de minimum 130 ezer forint visszaigényelhető a befizetett SZJA-ból. Nem ez azonban az egyetlen előnye a nyugdíjbiztosításnak. Mivel esetében tulajdonképpen egy életbiztosításról is szó van, ez korántsem elhanyagolható szempont, ugyanis ez nem tartozik a magánvagyonba, tehát nem perelhető, végrehajtás alá sem vonható. A lejáraton túl halál vagy rokkantság esetén is fizet.

 

Sokan úgy vélik, hogy a nyugdíjas években kevesebb bevétel is elegendő lesz a mostaninál, hiszen már minden adott a kényelmes élethez. A tények azonban egészen mást mutatnak. Az évek múlásával egyre többet kell majd költeni az egészség megőrzésére, és váratlan események is bármikor bekövetkezhetnek, melyek megfelelő anyagi hátteret tesznek szükségessé. Fontos tehát, hogy már a munkával töltött időben gondoljunk az időskorra, és lehetőségeinkhez mérten, a megfelelő formát választva takarékoskodjunk. A nyugdíjbiztosítás ennek érdekében kitűnő választásnak bizonyul.