Segédeszköz szoptatáshoz a kézi mellszívó

A szoptatási időszak nem mindig történik zökkenőmentesen, előfordulhatnak átmeneti problémák, melyekkel jó, ha tisztában vagyunk, felismerjük őket és szükség esetén tudjuk mi a teendő. A gyakran előforduló szoptatási nehézségek megelőzése érdekében ajánlott a kézi mellszívó használata.

Egy kézi mellszívónak számos előnye van, többek között segít beindítani a tejtermelést és növeli a tej mennyiségét, emellett pedig segít kiüríteni a tejcsatornákat, elkerülni az eltömődésüket, ezáltal megelőzve a mell gyulladását. A szülést követő napokban sok esetben előfordul az is, hogy hirtelen nagy mennyiségű tej kezd el termelődni ilyenkor, a túlterheltség és a mellgyulladás elkerülése érdekében tanácsos lefejni a tejet, ehhez pedig jóbarát és nagy segítség lehet egy kézi mellszívó.

Sok esetben szoptatás után is marad tej a mellekben, ezt ugyancsak ajánlott lefejni a korábban említett nem kívánatos problémák kiküszöbölése érdekében. A lefejt tej tárolására napjainkban már egyre több eszköz áll rendelkezésre, ezért nem kell attól tartani, hogy esetleg a lefejt anyatej használhatatlanná válik, a tároláshoz kész tejtároló edények és zacskók is találhatóak.

Azt, hogy milyen kézi mellszívót vagy éppen elektromos mellszívót szerezzünk be, az teljesen személyiség függő, egyénenként teljesen eltérhet, hogy kinek milyen mellszívó válik be. Azt viszont érdemes jótanácsként megfogadni, hogy szülés előtt egyáltalán nem érdemes beszerezni semmilyen mellszívót, mert ekkor még nem lehetünk biztosak a várható tejhozamban.