The Budapest Design Meetup Vol. 16. – Danube Day Special

Júniusban a Duna a téma így a nyár első meetupja is a folyóról szól. Összegyűjtöttünk öt, különböző területen megvalósuló projektet a várostervezéstől a környezetvédelmen és a környezeti nevelésen át a köztéri művészetig, amelyek a Dunában rejlő lehetőségekre és értékekre hívják fel a figyelmet, valamint meghívtuk François Decoster építészt, aki a Szajna rehabilitációjának példájával lelkesít bennünket. Alkalomhoz illő helyszínen, az A38 kiállítóterében várunk mindenkit június utolsó péntekén, este 8 órától.

Helyszín: A38, Petőfi híd budai hídfő
Időpont: 2011. június 24. péntek 20.00


Előadóink:

Bárd Edit – környezeti nevelés a Duna Múzeumban – www.dunamuzeum.hu
Tömör Miklós (VaLyo) – Duna tanösvény bemutató – www.facebook.com/valyovalyo
Kobrizsa Ádám – Urban Space Workshop beszámoló – www.urbanspacews.eu
Figeczky Gábor – a Szabadság-sziget rehabilitáció – www.wwf.hu
Michael Aschauer – Duna Panoráma Projekt – http://m.ash.to
François Decoster – Párizs és a Szajna, városterv javaslat – www.laucparis.com

Bárd Edit – környezeti nevelés a Duna Múzeumban
A folyó emlékei a környék és egész Magyarország történetéről mesélnek és segítenek megérteni, hogy a vízben vagy a parton lezajló változások hatása sokkal kiterjedtebb, mint azt elsőre gondolnánk. Az Esztergomban 2001 óta működő Duna Múzeum pedagógiai programja a fiatalok gondolkodásmódját szeretné alakítani, hogy az értékek védelme és a környezettudatosság minél több fiatal számára legyen fontos.

Tömör Miklós (VaLyo) – Duna tanösvény bemutató
A Város és Folyó csoport fiatal tagjainak és az általuk létrehozott Duna tanösvénynek egyaránt célja, hogy minél kézenfekvőbb eszközök felhasználásával közelebb hozzák az emberekhez a Dunát. “Szeretnénk, ha a város egy kapcsolódási pont lenne a vízhez, a természethez, ha az itt élők magukénak éreznék városukat és folyójukat, ha rákerülne az itt élők mentális térképére a Duna. Szeretnénk felülírni azt az képet, ami jelenleg a budapesti Dunaparton látható. Szeretnénk, ha az emberek tudnák használni a Dunát.”

Kobrizsa Ádám – Urban Space Workshop beszámoló
Mit lehet 1o nap alatt 4o fiatallal közösen tenni a Dunáért? – beszélni róla, megismerni, átérezni mit is jelent a nagy folyó a városnak és ötletes terveket készíteni. Mi a célja egy nemzetközi ifjúsági csereprogramnak? – a közös tanulás, egymás kultúrájának és nézőpontjának megértése, csapatban dolgozás és jó élményeket szerezni. Mi született az Urban Space Workshop 1o napja alatt? – új kapcsolatok, vegyes csapatok tervei és ötletei arra, hogy felhívjuk a figyelemet a Dunára és partjainak lehetőségeire.

Figeczky Gábor – a Szabadság-sziget rehabilitáció
A Szabadság-sziget megmentése azért különösen fontos, mert ma már a Dunán új szigetek nem alakulnak ki. A projekt helyreállítja a Duna mellékágat, a gátban futó ivóvízvezetéket meder alá helyezi és a gát megnyitásával szabad utat enged a Duna folyásának egykori ágában. Az így kialakuló értékes élőhely újra homokos-kavicsos medrű, lassabb folyású folyóág lesz, ahol nem csak a természeti értékek találnak megfelelő feltételeket, hanem a vízisport szakosztály is gyakorolhat, a gyerekek újra itt tanulhatnak úszni.

Michael Aschauer – Duna Panoráma projekt
A Duna Panoráma Projekt a fotográfiai leképezés és térképészet egy kísérleti megközelítése. Célja a Dunapartok teljes panorámájának elkészítése digitális szkennelés segítségével, amely által Európa egy egyedi ‘metszetét’ kapjuk végeredményként. A panorámafotók speciális szoftverrel felszerelt kamerával készülnek, amelyet egy hajóhoz rögzítenek. Ezáltal teljesen egyedi leképezés és perspektíva jön létre. Mindemellett a felvételek  GPS-koordinátákkal is meg vannak jelölve, így a panorámakép később további  anyagokkal bővíthető.

François Decoster – Párizs és a Szajna, városterv javaslat
Párizs és környéke földrajzának és városképének alapvető formáló eleme a Szajna. Bár a folyópart hosszabb szakaszokon megtartotta természetes jellegét, mégis az egyik legfontosabb gazdasági és ipari fejlesztési célterület volt, melyhez kapcsolódóan gyárak, kikötők, erőművek, gyorsforgalmi utak és üzleti negyedek (amilyen a La Defense is) épültek. A Szajna-menti városok az utóbbi időben igyekeznek olyan új városi fejlesztéseket kezdeményezni, amely a folyót újraértelmezi. Ha ezeket a projekteket valamilyen módon koordinálnánk, a hasznot hajtó terekből progresszív meta-közösségi terek jöhetnének létre a metropolisz szintjén, annak teljes lakossága számára.

A belépés ingyenes, RSVP: www.tinyurl.com/danubemeetup


Cimkék: , , ,

Hozzászólások: Nincs komment