Milyen munkálatokat szokott tartalmazni egy klímaszerelés?

Klímavásárláson gondolkodik? Szeretne már a kezdetekkor tisztában lenni azzal, hogy a beszerelés milyen költségekkel jár? Tudatos vásárlóként fontos, hogy előre tervezzünk a költségekkel, és amennyiben valamilyen szempontból problémás az ingatlan, úgy ismerjük a várható kiadásokat. A klímaszerelést minden esetben szakemberre kell bízni, ezt a feladatot pedig csak a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező, profi klímaszerelő végezheti el.

Mindig érdemes utánajárni annak, hogy pontosan mi tartozik a klímaszerelés díjához, így elkerülhető, hogy hidegzuhanyként érjen a számla végösszege.  Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb cégnél a munkadíj és a felhasznált anyagok, konzolok, vezetékek, csatornák tekintetében vannak nagy különbségek. A díjak emelkedhetnek akkor, ha a klíma telepítése a hagyományos módszerekkel nem megoldható és plusz munkára van szükség hozzá.

Tipikusan ilyen, ha több téglafalat kell átütni, vagy például 3 méternél hosszabb csővezetékre van szükség. Amennyiben régi készülék cseréjéről van szó, úgy azt előbb le kell szerelni, ami szintén plusz feladatokkal is időbefektetéssel jár. A speciális rögzítő anyagok általában vastag hőszigetelés esetében válnak szükségessé és szintén emelik a költségeket. Ha viszont képzett szakemberre bízzuk a helyszíni felmérést, akkor sikerülhet minden szempontból olyan készüléket választani, ami megfelel a helyiség adottságainak. Ilyenkor rendszerint a telepítés nehézségei is szóba kerülnek, ha tehát várhatóan nem megy majd minden gördülékenyen, akkor a plusz költségekről is informálódhatunk előre.

Az alap klímaszerelés egyébként rendszerint tartalmazza a falátütést, a külső és a belső konzolok rögzítését, azok csővezetékkel összekötését. Ez utóbbi esetén az is emelheti a díjakat, ha állványozásra, vagy alpin technika alkalmazására van szükség. A szakemberek a telepítést követően egyébként tájékoztatnak a készülék használatáról, megmutatják az alapvető funkciókat. Fontos tudni, hogy a klíma beszerelése nem jelenti azt, hogy onnantól fogva hosszú éveken át nem is kell majd a készülékkel foglalkozni. A rendszeres tisztítás és karbantartás nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy hosszú élettartammal rendelkezzen a berendezés, és egészségünk se lássa kárát egy idő után használatának. Megbízható cég mellett döntve megfizethető áron gazdagodhat otthona a praktikus, kényelmet biztosító eszközzel.